Top


Visual Impact Srbija doo

Oblakovska 28
11000 Beograd, Srbija
tel. +381 11 369 00 43
E-mail: info@visuals.rs

Za više informacija o našoj ponudi i zakazivanje demonstracije kontaktirajte nas


Prikaži lokaciju na mapi

Canon Novitet

Canon 17-120mm CINE-SERVO T2.95-3.9 PL
Canon 17-120mm
CINE-SERVO T2.95-3.9 PL

Fujinon Noviteti

Fujinon Cabrio 19-90mm/T2.9
Fujinon Cabrio
19-90mm/T2.9
Perfect Amira companion

Zeiss Noviteti

Zeiss CZ.2 70-200mm/T2.8
Zeiss CZ.2 70-200mm/T2.8

Compact Zoom CZ.2 28-80/T2.9
Compact Zoom CZ.2
28-80/T2.9

Šta je HDTV?

HDTV predstavlja proširenje digitalne televizije standardne rezolucije - sledeća generacija televizijskog iskustva.

Sadržaj:

HDTV je akronim za "High Definition Television". Ovaj standard predstavlja televiziju u svom najboljem obliku. HDTV može da emituje šest puta veću količinu informacija od starih analognih sistema, stvarajući na taj način bolji kvalitet reprodukcije slike i zvuka. Sadašnji analogni televizori ispisuju 525 horizontalnih linija, dok HDTV ispisuje 1.080 linija. Zbog toga što je ovaj broj udvostručen, HDTV standard sada ima više od dva miliona piksela, a stari analogni sistem ima samo oko 300.000 piksela.

HDTV formati

Do sada ste mogli birati između dve mogućnosti: analogne ili digitalne televizije standardne definicije. Kao što ste verovatno iskusili, analogna televizija pati od smetnji, šuma i pojave senki, dok slika digitalne televizije nije uvek optimalnog kvaliteta zbog kompresije signala, iako rešava mnoge probleme analogne televizije. Ipak, digitalna televizija podržava interaktivni sadržaj i povećava broj dostupnih programa.

Digitalna televizija evoluira u - HDTV.

HDTV nudi do sada neviđeni kvalitet slike - najrealniju ikad viđenu sliku.

Mnogi veruju da je HDTV budućnost gledanja televizije, zbog prednosti "wide screen-a" i visoke rezolucije prikaza. Za potrošače visoka rezolucija se ogleda u boljem vizuelnom i akustičkom doživljaju gledanja TV-a. Da podsetimo wide-screen ima odnos širine i visine ekrana 16:9, dok stari analogni sistemi imaju odnos 4:3.

Koje su prednosti High Definition televizije?

 1. Nenadmašni kvalitet slike
 2. Neverovatno bogate boje
 3. Izuzetno oštra slika
 4. Detalji koji oduzimaju dah
 5. Gledanje programa u Widescreen načinu rada
 6. 5.1 Dolby® Digital sound

Kako radi High Definition televizija?

HDTV slika sadrži više informacija nego slika standardne rezolucije. Te dodatne informacije pružaju jasniju i bogatiju sliku koja sadrži više pojedinosti, uz dodatnu prednost poboljšanog kvaliteta zvuka. Postoji nekoliko televizijskih standarda, od kojih su najpopularniji 720p, 1080i i 1080p.

Rezolucija

Standardni televizor ima 625 linija, dok High Definition televizor ima ili 720 ili 1080 linija. Veći broj linija pruža značajno oštriju sliku, a 1080 linija je čini najrealističnijom mogućom. Ipak, video zapis u 1080 formatu zahteva veći bitski protok pri emitovanju i skuplji je od 720 formata.

Skeniranje

Standardni broj iznosi 720 "progressive" ili 1.080 "interlace" horizontalnih linija.

Šta zapravo znači "progressive" i "interlaced"?

Kod "interlace scan"-a linije jedne slike (frejma) se ispisuju u dva prolaza. Na klasičnim TV aparatima se prvo ispisuju neparne, a zatim se mlaz vraća i ispisuje parne linije. Ovakav na?in emitovanja je imao za rezultat redukovanje propusnog opsega potrebnog za slanje slike, ali je istovremeno i smanjen kvalitet reprodukcije, jer je dolazilo do treperenja slike.

Progressive scan (720p/1080p formati) je metoda koja se zasniva na iscrtavanju jedne slike (frejma) odjednom, što rezultuje stabilnijom i kvalitetnijom slikom. No, progresivni formati prilikom emitovanja zauzimaju dvostruko veći frekventni opseg.

Kodiranje

HDTV za kodiranje koristi takozvani MPEG-2 format koji koriste i digitalna televizija i DVD. No, napretkom tehnologije pojavili su se novi formati poput MPEG-4 i Windows Media® 9 koji omogućuju efikasnije kodiranje i korištenje frekvencijskog pojasa. Posledica toga je veći broj TV kanala, veći broj filmova po disku i kvalitetnija slika.

HDTV u praksi

Televizija visoke definicije prvo je počela da se emituje u Japanu i SAD. Posle inicijalnog protivljenja televizijskih stanica i kongresa SAD krajem osamdesetih godina prošlog veka, 1995. godine utvrđen je američki HDTV standard koji je potpuno digitalan. Danas je u ponudi više od 40 kanala, a potpuni prelazak na HDTV predviđen je za 2009. godinu, mada mnogi smatraju da je ovaj rok previše optimističan. Pored Japana i SAD, HDTV je realnost u Kanadi, Australiji i Južnoj Koreji, Kini.

U Evropi je prvo belgijska stanica Euro1080 počela je s komercijalnim emitovanjem HDTV signala preko satelita. Zajedničko za nemački Premier, britanski BSkyB i francuski Canal+ jeste da predstavljaju lidere u svojim regionima kad je u pitanju satelitska televizija. Upravo ova tri evropska distributera odlučila su da Dolby Digital 5.1 ubuduće čini integralni deo HD televizije, što znači da će korisnici pored malih ekrana, gledajući ove satelitske programe, moći da uživaju i u pravom surround zvuku.

Prognoze govore da će do 2009. godine 43,4 miliona Evropljana biti povezano na digitalne satelitske servise, a njih 10-15% će imati HDTV dekodere. U narednih 12 meseci očekuje se da nekoliko evropskih satelitskih Pay-TV televizija počne sa emitovanjem HDTV-a.

Što se tiče zemaljskih HD TV kanala, u Evropi je ove godine u Nemačkoj i Velikoj Britaniji otpočelo emitovanje, a te dve države se i predviđaju kao nosioci razvoja ove tehnologije.

UHDV

Naravno, već se radi na daljem razvoju tehnologija slike visoke rezolucije. Prošle godine je javnosti predstavljen UHDV (Ultra High Definition Video) odnosno Super Hi-Vision. Na platnu dimenzija 4 x 7 metara projektovana je slika sa 4000 horizontalnih linija, što znači da se radi o standardu 16 puta kvalitetnijem od HDTV-a. Za snimanje materijala dugog 18 minuta upotrebljeno je 16 HDTV snimača ukupnog kapaciteta 3,5 terabajta. Snimak vožnje po ulicama bio je toliko realističan da su čak pojedinci iz publike osetili mučninu. Naravno, radi se o eksperimentalnoj tehnologiji koja iz očiglednih razloga još uvek nema praktičnu primenu.

Noviteti

 • Sony PMW-300
  Sony PMW-300
 • Swit S-1221F
  Swit S-1221F
 • Sachtler Ace
  Sachtler Ace

Promocija

Angenieux Open Day
Angenieux Open Day
Promocija Angenieux objektiva
Detaljinje